Γιατί να ακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα

University of Piraeus

Ευκαιρίες καριέρας

Οι τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της αγοράς δείχνουν μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς της Πληροφορικής, έναν από τους τομείς με τη μεγαλύτερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Οι τρεις κατευθύνσεις που συνθέτουν το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα παρέχουν τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές δεξιότητες σε τεχνολογίες αιχμής της Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της Μηχανικής Μάθησης. Κυβερνοασφάλεια, Big Data Analytics, κ.λπ. Οι δεξιότητες αυτές θεωρούνται ότι βρίσκονται στις 10 κορυφαίες τάσεις της τεχνολογίας και της αγοράς για το 2021 και μετά, σύμφωνα με διάφορες έρευνες των Forbes, Gartner και άλλων (ενδεικτικά παραδείγματα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ).

Παρά τις τάσεις της αγοράς, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο. Επί του παρόντος, αρκετοί απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μας υπηρετούν ως μεταδιδακτορικοί ερευνητές ή υποψήφιοι διδάκτορες σε όλους τους παραπάνω τομείς, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Λίγα ακόμη λόγια για τις τρεις κατευθύνσεις που συνθέτουν το ΠΜΣ στην Κυβερνοασφάλεια και την Επιστήμη Δεδομένων:

Ασφάλεια συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών (ICSS)

Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται συνεχώς και τα πολύτιμα δεδομένα γίνονται συνεχώς προσβάσιμα on-line, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα παραμείνει μια τεχνολογία με τάση και οι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας αναμένεται να κερδίσουν υψηλότερους μισθούς από τον αναμενόμενο μέσο μισθό των εμπειρογνωμόνων πληροφορικής. Η ανάγκη για σωστή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι τόσο μεγάλη που μέχρι το 2021, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναμένεται να κοστίσουν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η ζήτηση για εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δεν καλύπτει μόνο τον τομέα της πληροφορικής, αλλά εντοπίζεται επίσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της υγείας, της βιομηχανίας, των δημόσιων υπηρεσιών, της άμυνας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, μεταξύ άλλων. Οι δημοφιλείς ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας, αποφοίτους της κατεύθυνσης ICSS, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • Υπεύθυνοι/μηχανικοί/σύμβουλοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – προστασία προσωπικών δεδομένων
 • Αναλυτές κινδύνων ασφάλειας πληροφοριών
 • Εμπειρογνώμονες ασφάλειας δικτύων
 • Ελεγκτές κώδικα

Ασφάλεια και αξιοπιστία υποδομών και συστημάτων (ISSR)

Ο πολλαπλασιασμός των συσκευών IoT στις εφαρμογές των επιχειρήσεων και της καθημερινής ζωής έχει ανοίξει μια σειρά από νέες θέσεις εργασίας ως σχεδιαστές και προγραμματιστές ενσωματωμένων συστημάτων στη σημερινή αγορά. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ενσωμάτωση των συσκευών IoT σε βιομηχανίες με κρίσιμη σημασία για την ασφάλεια, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η υγειονομική περίθαλψη, η αεροναυπηγική κ.λπ., είναι ατελείωτη, η αξιοπιστία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, ωθώντας τις εταιρείες να προσλαμβάνουν μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης για να σχεδιάζουν ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα και καθιστώντας έτσι την κυβερνοασφάλεια ενσωματωμένων συστημάτων μια από τις πιο καυτές και καλά αμειβόμενες αγορές εργασίας για τους επιστήμονες πληροφορικής. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Markets and Markets, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ασφάλειας IoT αναμένεται να αυξηθεί από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 36,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, ενώ βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ανάπτυξη είναι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών. Οι δημοφιλείς ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους μηχανικούς ενσωματωμένων συστημάτων, απόφοιτους της κατεύθυνσης ICSS, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • Μηχανικοί υλικού και λογισμικού ενσωματωμένου/ΙοΤ
 • Μηχανικοί ασφάλειας ενσωματωμένων συστημάτων/υλικού
 • Μηχανικοί δοκιμών ενσωματωμένων συστημάτων/υλικού
 • Αναλυτές ασφάλειας IoT / κρίσιμων υποδομών

Business and Data Analytics (BDA)

Το 2010, ο Data Scientist θεωρούνταν “η πιο σέξι δουλειά του21ου αιώνα”. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταδιοδρομήσει στην Επιστήμη Δεδομένων. Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες για επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων μεγάλης (ή ακραίας κλίμακας) κλίμακας θα συνεχίσουν να αυξάνονται- σύμφωνα με μια πρόσφατη Αγορές και αγορές Έκθεση, η παγκόσμια αγορά μεγάλων δεδομένων προβλέπεται να αυξηθεί από 138,9 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε 229,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, με την πλατφόρμα επιστήμης δεδομένων να αυξάνεται κατά 30% έως το 2024. Είναι επίσης αναπόφευκτο ότι οι εκθετικές δυνατότητες και η ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης θα κρατήσουν τους επιστήμονες δεδομένων απασχολημένους με την καινοτομία. Οι δημοφιλείς ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους Data Scientists, απόφοιτους της κατεύθυνσης BDA περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • Ειδικοί στη μηχανική μάθηση
 • Αρχιτέκτονες / μηχανικοί μεγάλων δεδομένων
 • προγραμματιστές BI / αναλυτές δεδομένων
 • Εμπειρογνώμονες ανάλυσης δεδομένων κινητικότητας